
استهلاک و انواع آن
استهلاک معیار دوامِ یک دارایی ثابت هست. در واقع انتظار میرود با گذشت سالها، از کارکرد اموال ثابت که بهصورت مداوم در بیزنس استفاده میشود، کاسته گردد. همیشه شرکتها به این مورد توجه میکنند و آن را در کنار سود و زیان سالانه خود ثبت مینمایند و به سازمانهای مختلف ارائه میدهند. در این مقاله با مفهوم استهلاک، استهلاک در حسابداری و روشهای محاسبه آن آشنا خواهیم شد. با پیوت همراه باشید. برای اطلاع از شرایط دوره های آموزش بورس در تهران و کرج با ما در تماس باشید.
استهلاک( Depreciation) چیست ؟
به کاهش ارزش کالای خریداری شده در طول یک بازه مشخص استهلاک، میگویند. به عنوان مثال پیرینتری خریداری کردهایم، در صورت استفاده از دستگاه پیرینتر رسیدگیهای بعد از آن لازم میباشد مانند خرید جوهر، چک کردن به موقع سلامت دستگاه و نگهداری صحیح از آن. این رسیدگیها برای حفظ سلامت دستگاه کافی نیست و از استهلاک و کاهش ارزش آن در طول زمان جلوگیری نخواهد کرد.
استهلاک در حسابداری
بررسی نموداری درست از ارزش دارایی خریداری شده و میزان مصرف اموال در یک دوره را استهلاک در حسابداری مینامند. به طور کلی محاسبه استهلاک در حسابداری در پایان سال مالی محاسبه میشود. در آخر استهلاک سالانه براساس جدول استهلاکی که از سمت اداره دارایی اعلام میشود محاسبه میگردد. در نتیجه حساب هزینه استهلاک به حساب سود و زیان بسته خواهد شد.
روش های محاسبه استهلاکدارایی
سه روش محاسبه استهلاک دارایی وجود دارد:
- استهلاکمستقیم
- استهلاکسریع
- استهلاکواحدهای تولید
روش استهلاکخط مستقیم
در اين روش فرض بر اين است كه دارايي در طي عمر مفيد خود به صورت يكنواخت مورد استفاده است. آسان ترین روش استهلاک، استهلاک خط مستقیم است. در این روش ارزش یک دارایی را از قیمت اصلی خرید کسر می کنیم و آن را بر تعداد کل سالهای عمر مفید دارایی برای شرکت تقسیم می کنیم و استهلاک خط مستقیم بدست می آید.
فرمول محاسبه :
(ارزش متعارف دارایی – ارزش باقیمانده دارایی) ÷ عمر مفید دارایی = هزینه خسارت دورهای
به عنوان مثال، شرکت الف یک ساختمان را به مبلغ ۵۰۰۰۰۰۰۰ خریداری
میکند که برای ۲۵ سال اخیر استفاده شده و ارزش باقیماندهای ندارد. با تقسیم ۵۰۰۰۰۰۰۰ دلار بر ۲۵ هزینه استهلاک ۲۰۰۰۰۰ دلار خواهد بود.
استهلاکسریع
در این روش مقدار استهلاکی که در طی زمان بوجود آمده تغییر می کند. استهلاکسریع برای داراییهایی که در سال های اولیه بیشتر ارزش شان از دست می رود و بعد از آن آهسته تر دچار استهلاک می شوند کاربرد دارد. این روش استهلاک «سریع » محسوب میشود. یکی از دارایی هایی که روش استهلاکسریع برای آن مناسب است تجهیزات کامپیوتری است.
فرمول محاسبه
ارزش اولیه دارایی x عامل ÷ عمر مفید = هزینه خسارت دورهای
هزینهاستهلاک هرساله تغییر میکند، زیرا این هزینه در ارزش اولیه دارایی ضرب میشود، که در طول زمان با توجه به استهلاک کم میشود. توجه داشته باشید که ارزش باقیمانده در این روش نادیده گرفته میشود. برای مثال، شرکت الف دارای یک وسیله نقلیه با ارزش ۱۰۰۰۰۰ دلار و با عمر مفید ۵ سال است. آنها میخواهند که با کاهش دو برابر تعادل مستهلک شود. بنابراین در سال اول میزان استهلاک ۴۰۰۰۰ دلار (۱۰۰۰۰۰ * ۲/۵) خواهد بود. در سال بعد میزاناستهلاک ۲۴۰۰۰ دلار ((۱۰۰۰۰۰-۴۰۰۰۰)÷ ۲/۵) با توجه به این روش است.
استهلاکواحدهای تولید
در این روش ، هزینهاستهلاک سالانه ،تعیین کننده نیست و تنها میزان کارکرد دستگاه در نظر گرفته میشود. به بیان دیگر،اگرشما ازکامپیوتر خود در یک بازه زمانی استفاده بیشتری کنید،استهلاک بالاتری باید پرداخت کنید،یا اگر هیچ بهرهای از آن نبردید استهلاک پایینتری پرداخت میکنید. اغلب این روش برای دارایی های با ارزش بسیار بالا کاربرد دارد. بهترین روش کارآمد برای محاسبه استهلاک تولید،تولیدات ماشینی میباشد.
فرمول محاسبه
(ارزش متعارف – ارزش باقیمانده) ÷ عمر مفید هر واحد = هزینهاستهلاک واحد هزینه
استهلاک واحد x واحدهای تولید شده = هزینهاستهلاک دورهای
به عنوان مثال، شرکت الف یک دستگاه با ارزش ۱۰۰۰۰۰ دلار با ارزش باقیمانده ۵۰۰۰ دارد. واحدهای تولید ۹۵۰۰۰ است. بنابراین بر پایه یک واحد هزینه برابر است با (۱۰۰۰۰۰ -۵۰۰۰) ÷ ۹۵۰۰۰ = ۱. در نتیجه شرکت الف اگر ۱۰۰۰۰ واحد تولید کند، هزینهاستهلاک ۱۰۰۰۰میشود.
میتوان با کمک استهلاک محصولاتی که در گذشته ارزش خود را از دست داده اند را بررسی کنیم و برای خریدهای بعدی از آن کالا استفاده نکنیم یا کمتر بهره ببریم.در این صورت هزینههای یک شرکت پایین میاید و شرکت میتواند تمرکز بیشتری در طراحی محصولات خود داشته باشد.
شما میتوانید با شرکت در دوره های آموزش بورس در تهران و کرج اطلاعات جامعی در زمینه بورس و سرمایه گذاری در بورس به دست آورید.
در صفحات اجتماعی پیج اینستای آموزش بورس در تهران و کرج را دنبال کنید: