
رشد متوازن و نامتوازن اقتصادی چیست؟
اقتصاد به دو دسته متوازن و نا متوازن تقسیم میشود. اقتصادمتوازن به ما میگوید که رشد متوازن اقتصادی در بلند مدت چقدر پایدار است. اقتصاد متوازن در همه بخشها رشد میکند و متمرکز بر یک بخش یا حوزه خاصی نمیباشد. در این مقاله قصد داریم که شمارا با مفهوم رشد متوازن و نامتوازن اقتصادی، ویژگی آنها در بخشهای مختلف اقتصاد آشنا کنیم. شما میتوانید با شرکت در دوره های آموزش بورس در تهران و کرج اطلاعات جامعی در زمینه بورس و سرمایه گذاری در بورس به دست آورید.
رشد اقتصادی متوازن و ویژگی آن
همانطور که در مقدمه این مقاله ذکر کردیم یک اقتصاد متوازن، اقتصادی است که در بخشهای گوناگون رشد میکند و تمرکز آن بر بخش خاصی نیست. این نوع از رشد اقتصادی در بلند مدت پایدار میباشد.
ویژگی اقتصاد متوازن
تورم پایین : از رونق و رکود ناپایدار دوری میکند.
توازن بین مصرف و پس انداز: یک اقتصاد متوازن درصد زیادی از درآمد را برای سرمایهگذاریهای مالی و ظرفیت مولد آینده ذخیره میکند. در حالی که یک اقتصاد نامتوازن درصد زیادی از درآمد را مصرف میکند.
توازن تجاری : یک اقتصاد متوازن باکسریهای حساب جاری پایین و یا پایدار بین صادرات و واردات توازن ایجاد میکند. اگر اقتصاد بر واردات تکیه کند و یک کسری حساب جاری در آن در جریان باشد این نشانه عدم توازن میباشد.
بازار مسکن پایدار : یک بازار مسکن پایدار به توازن اقتصادی کمک خواهد کرد. یک صعود سریع در قیمت بازار مسکن میتواند باعث اثرات مثبت در ثروت شود. یک بازار پررونق مسکن نیز میتواند باعث افزایش ترس از افت قیمت ها در آینده شود.
وام دهی بانک پایدار: یک اقتصاد متوازن به یک بخش تامین مالی محکم و و قوی نیاز دارد. همچنین شرکت ها نیاز دارند که به یک اعتبار دسترسی داشته باشند . وام دهی بانکها باید پایدار و به سایر وامهای بانکی وابسته نباشد.
برابری توزیع : در یک اقتصاد متوازن رشد بطور همسان در میان همهی بخشهای درآمد و در میان مناطق مختلف توزیع میشود.
رشد اقتصادی نامتوازن و ویژگی آن
رشد سریع درآمد در میان برخی گروههای پردرآمد و افت درآمد در میان گروههای کم درآمد را رشد نامتوازن مینامند.
ویژگی اقتصاد نامتوازن
کسری حساب جاری بزرگ: به خصوص اگر به وسیله استقراض و جریانات ناپایدار سرمایهی کوتاه مدت تامین مالی شود.
رشد تورم ناشی از فشار تقاضا: در سالهای ۱۹۷۴ و ۱۹۹۰ تورم انگلستان به علت یک رونق اقتصادی ناپایدار بالا بود.
پساندازهای پایین : رشد اقتصادی توسط هزینههای مصرف کننده بالاتر میرود که به ترتیب به وسیلهی اعتبار بالاتر و افت نسبت به پس انداز، تامین مالی میشود. در سال ۲۰۰۸ نسبت پس انداز انگلستان به کمتراز ۵ درصد کاهش یافت . این کاهش نشانهی این بود که خرجهای خانوار به وسیلهی اعتبار و پساندازهای پایین تامین میشود.
نابرابری : رشد سریع درآمد در برخی از بخشها و گروههای پردرآمد و افت درآمد درمیان گروههای کم درآمد که این رشد نامتوازن میباشد. زیرا برخی گروهها ازاین رشد اقتصادی سودی نمیبرند. در سال ۲۰۱۰ به بعد انگلستان یک روند صعودی در تولید ناخالص داخلی و نابابری را تجربه کرد.
شما میتوانید با شرکت در دوره های آموزش بورس در تهران و کرج اطلاعات جامعی در زمینه بورس و سرمایه گذاری در بورس به دست آورید.
در صفحات اجتماعی پیج اینستای آموزش بورس در تهران و کرج را دنبال کنید: