
بررسی بازار خارج از بورس
دنیای بورس یک دنیای پیچیده و متشکل از قوانین و اصطلاحات متفاوت است. همان طور که در مقالههای پیشین مطالعه نمودید، سرمایه گذاری در بورس به دانش و شناخت مفاهیم نیازمند است. از جمله این مفاهیم به بازار خارج از بورس میتوان اشاره کرد. در این مقاله انواع بازار خارج از بورس و تفاوتهای این بازار با بازار بورس بررسی میشود و در اختیار شما قرار میگیرد. با بورس پیووت برای بررسی پاسخ این سوالات و شرکت در دوره های آموزش بورس در تهران و کرج همراه باشید.
بازار خارج از بورس و تفاوت آن با بازار بورس
به بازاری که بدون مکان فیزیکی مرکزی باشد، بازارخارج از بورس گفته میشود. در این نوع بازار تمام شرکت کنندگان از طریق تلفن، ایمیل و سامانههای الکترونیکی با یکدیگر در ارتباط هستند. شروع این بازار از دهه ۷۰ میلادی در کشورهای صنعتی و مدرن بوده است. حجم معاملات در این کشورها در بسیاری از موارد، بیشتر از معاملات بازار بورس بوده است. همان طور که در متن اشاره شد، این بازار به صورت الکترونیکی انجام میشود و معاملات در طی ۲۴ ساعت امکان پذیر است و این یک امتیاز مثبت برای بازارخارج از بورس در مقایسه با بازار بورس میباشد.
به کارگزاران در بازارهای خارج از بورس، کارگزار معاملهگر گفته میشود. قوانین استاندارد اقلام قابل مبادله در بازارخارج از بورس منعطف میباشند؛ بدان معنا که این قوانین قابل قبول و توافقی بین طرفین میباشد.
انواع بازار خارج از بورس
در دنیا سه نوع بازار خارج از بورس وجود دارد. این سه بازار عبارتاند از بازار معاملات سنتی، بازار معاملات الکترونیکی و بازار معاملاتی بهینه.
بازار معاملات سنتی
در این نوع بازار، معاملهگرها قیمت خرید و فروش خود را به عنوان بازار ساز اعلام میکنند. این معاملهگرها قیمتهای خود را پیشنهاد میکنند و قیمت نهایی از طریق مذاکرات تلفنی اعلام میشود یا ممکن است از طریق سایتهای اینترنتی اعلام شود. نام دیگر این معاملات، معاملات دوطرفه میباشد و دوطرف معامله از قیمت نهایی در یک بازه زمانی مطلع میشوند.
بازار معاملاتی الکترونیکی
این نوع بازار به معاملات الکترونیکی در بورس شباهت دارد؛ اما به دلیل نبود استاندارد کافی در این نوع معاملات و نبود قرارداد به آن بازار خارج از بورس میگویند.
بازار معاملاتی بهینه
این نوع بازار ترکیبی از دو بازار فوق میباشد و معاملهگر با توجه به آنها به انجام معاملات الکترونیکی میپردازد.
اصطلاحات مهم در این بازار
- وجه تضمین اولیه: وجهی که از طرفهای قرارداد آتی برای پیشگیری از انجام نشدن قراردادهای آتی، در خصوص شرایط عقد دریافت میشود و مشخصات آن در هر قرارداد آتی مشخص میشود. در طول قرارداد این مبلغ بدون تغییر باقی میماند.
- حداقل وجه تضمین: درصدی از وجه تضمین اولیه که کاهش موجودی حساب عملیاتی به کمتر از این نسبت، باعث صادر شدن اخطاریه افزایش وجه تضمین میشود، حداقل وجه تضمین گفته میشود.
- موقعیت تعهدی خرید/ فروش: موقعیت تعهدی، موقعیتی است که مشتری با اخذ آن، متعهد به خرید یا فروش سهم پایه در سررسید قرارداد، با قیمت مورد توافق میشود.
- موقعیت تعهدی باز: تعهداتی است که مشتری ملتزم به انجام تعهدات موضوع آن میباشد.
- تسویه فیزیکی: تسویه پایانی قرارداد آتی از طریق انتقال سهم پایه از کد فروشنده به خریدار و پرداخت ارزش بازار قرارداد آتی به وسیله خریدار در سررسید انجام میشود.
- تسویه نقدی: این تسویه در پایان دوره قرارداد و در صورت نکول یک طرف قرارداد یا در صورت بسته بودن نماد معاملاتی در سررسید انجام میشود.
- نکول: انجام ندادن تعهد در سررسید توسط خریدار یا فروشنده.
اگر به یادگیری مفاهیم بورس و بررسی آنها علاقهمند هستید، شرکت در دورههای آموزش بورس در تهران و کرج به شما پیشنهاد میشود. در این دورهها انواع مفاهیم و اصطللاحات بورسی و سرمایه گذاری در بورس به شما آموزش داده میشود.
در صفحات اجتماعی پیج اینستای آموزش بورس در تهران و کرج را دنبال کنید: